Bokförlaget Ester Bonnier, 2019-08-06

Foto: Lennart Weibull

Börja preppa och slipp stressen kring vardagsmiddagen

Efter semestern kommer en vardag och därmed stressen kring vardagsmaten. Det är svårt att få till något som är lättlagat och som alla i familjen gillar. Nu kommer boken som kommer att göra livet lättare och maten både grönare och godare. Med PREPP – vegorecept för en smartare vardag behöver du inte tänka ut vad du ska äta och springa och handla varje dag. Sätt av lite tid och förbered för veckan som kommer och du kommer att få maten på bordet på nolltid.

Ordet preppa kommer från engelskans prepare

I PREPP – vegorecept för en smartare vardag hittar du 13 smaksäkert komponerade menyer med vardagsmat för ett helt kvartal. Precis som i Ylva Bergqvists senaste bok Vego på 30 minuter är inspirationen hämtad från hela världen. Välkända maträtter som enchilada, lasagne och falafel varvas med spännande nyheter som fatteh och larb. Här finns bland mycket annat också en svinnfri vecka, en vecka med franska fläktar, italiensk finess, tex mex och extra billiga rätter.

Alla bokens 52 recept är enkla att laga. Många innehåller, mjöl, ost och ägg, men kan lätt justeras så att de blir veganska.

Bambatantens bästa – en bra början på veckan

Ur boken:

  • Pasta med aubergine, kapris och burrata
  • Melanzane med tahinitomatsås och graatäppelsallad
  • Gratinerad avokado med linsröra och rödkålssallad
  • Indisk paneer med tikka masala


Ta fram din största kastrull och kavla upp ärmarna för nu blir det storkok. Koka en stor sats tomatsås och lägg grunden till beckans middagar. Smakar måndag som onsdag? Nej verkligen inte. Såsen kryddas på olika vis och får sällskap av grönsaker och kryddor från skilda världar för en spännande meny. Det bjuds på smaker från Italien, Indien, Mexiko och Orienten – fast med en twist.

Veckans prepp

  • Ugnsrosta aubergine
  • Ugnsrosta kikärter
  • Koka tomatsås
  • Koka gröna linser
  • Blanda tacokryddmix
  • Blanda indisk kryddmix

Om Ylva Bergqivst

Ylva Bergqvist är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som receptmakare, matkommunikatör och stylist. Hon skriver kokböcker och har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar.